„Szumi dokoła bass” – to nazwa jednej z imprez organizowanych w restauracji „Szczere pole” w podwrocławskiej Sobótce. Las i pole, daleko od zwartej zabudowy – w takiej okolicy powstała od podstaw restauracja z ogrodem od dwóch lat przyciągająca smakoszy i turystów, którzy do tej pory nie kojarzyli Sobótki z dobrą kuchnią w ciekawej scenerii. Lokal jest położony wśród wzgórz, w pobliżu parkingu, u wylotu szlaków spacerowych i turystycznych prowadzących do największej atrakcji Sobótki – góry Ślęży.

Przed wycieczką lub po niej, albo zupełnie „bezinteresownie”, można zasmakować w kuchni polskiej opartej na kaszach, warzywach i ziołach z własnej uprawy. Oprócz serwowania jedzenia, w „Szczerym Polu” odbywają się imprezy plenerowe, spotkania, zawody sportowe, zabawy. Sprzyja temu wielki ogród, który jest integralną częścią inwestycji. Mimo peryferyjnego położenia, restauracja z ogrodem stała się jednym z kulturalnych centrów miasteczka, gdzie nie tylko „szumi bass”, ale zlatują czarownice, 1 maja rusza czyn społeczny „Czyste góry” i odbywa się wiele innych imprez. Część z nich skierowana jest do dzieci, które także na co dzień mogą się wybawić w drewnianej wiosce ze starymi wózeczkami, utworzonej specjalnie dla nich.

Najciekawsze w okolicy:
Góra Ślęża
Kościół św. Anny
Muzeum Ślężańskie